OneDrive, Felhő amire mindig számíthatunk

Minden „komoly” platformhoz tartozik egy saját felhőszolgáltatás, amivel az adott OS szorosan összekapcsolódik. A Microsoftnál ez a SkyDrive (későbbiekben: OneDrive), amely egyfelől teljesen ingyenes, védett, és olyan sok extra szolgáltatást kínál, hogy nagy hiba lenne kihasználni a Windows 8.1-es eszközeinknél. Sokszor azonban a szolgáltatásarzenálba még maga a készítő is belezavarodik, aminek nagyon rossz végeredménye is lehet.

Egy modern eszközt sokáig tart aprólékosan beállítani, vagyis „belakni”, ezért egy fejlett platformtól elvárás az online biztonsági mentés, amivel egyben több, azonos ökoszisztémához kapcsolódó eszközünket is összekapcsolhatjuk. A Microsoftnál rengeteg felhő alapú szolgáltatásról hallani, de kérdés, hogy miként kapcsolódik mindez egymáshoz, a Windows 8.1.-hez, és mennyire nehéz a felhasználó dolga, ha szeretné ezt maximálisan kihasználni.

A két gép közti adatátvitel sokáig flopin, majd ennek utódján, USB-kulcson kellett végeznünk. Aztán jött az e-mail, és elterjedtek az otthoni fájlszerverek is, de egyik sem nyújt akkora kényelmet és biztonságot, mint a felhőalapú szinkronizációs szolgáltatás. A OneDrive esetében ez 7 GB ingyenes tárhelyet jelent, amit nagyon olcsón bővíthetünk akár a többszörösére.

A Windows 8.1 első indításkor hozzákapcsolódik MS-fiókunkhoz, és rögtön rá is kérdez, hogy engedélyezzük-e a OneDrive- kapcsolatot is. Ezt mindenképpen érdemes elfogadni, hiszen így a fájlkezelőben megjelenik a OneDrive-tárolónk teljes tartalma. Amint egy második eszközzel is ehhez a fiókhoz csatlakozunk, a rendszer azonnal elérhetővé teszi ezen az eszközön is OneDrive- tárolónk tartalmát. Mindezek a fájlok a felhőben tárolódnak, és nem foglalnak tárhelyet eszközünkön, de mivel ez nem mindig jó megoldás, ezen a OneDrive app beállításainál változtathatunk. Ha valamit törlünk a OneDrive területünkről, az a másik gépen is a Lombtárba kerül, ahonnan még visszaszerezhetjük azt.

Ha úgy alakult, hogy valamit véletlenül töröltünk vagy felülírtunk, akkor sincsen gond, ugyanis a dokumentumok esetében a OneDrive teljes verziókövetést alkalmaz, amit az online felületen érhetünk el.

A OneDrive-on tárolt, ám letörölt fájlok is visszaállíthatók egészen egyszerűen. A webes felület bal alsó sarkában találjuk a Lombtár hivatkozást, ahol minden törölt fájlt megtalálunk és visszaszerezhetünk. Külön jó hír, hogy a Lombtárba helyezett fájlok már nem foglalnak értékes tárhelyet OneDrive-unkon. Ha szeretnénk ezektől a fájloktól végérvényesen megszabadulni, kattintsunk a fenti menüsorban a Lombtár ürítése gombra.

A Windows 8.1 beépített Kamera alkalmazása is hozzáférést kér a OneDrive- tárolónkhoz, amit érdemes engedélyezni. Ennek hatására a táblagépünkkel, PC-nkkel (vagy WP8-telefonunkkal) készített fotókat és videókat a rendszer automatikusan feltölti OneDrive- tárhelyünkre is. Azt, hogy milyen minőségben mentse online tárhelyünkre a képeket és videókat a Windows 8.1, a Gépház/OneDrive/Filmtekercs pontban állíthatjuk be. Különösen mobilnettel felszerelt Windows 8.1-es táblagép vagy notebook esetén érdemes a OneDrive beállításainál a Forgalmi díjas opciókat átnézni. Itt beállíthatjuk, hogy mobilnetes barangolás (roaming) esetén mennyi szinkronizálási adatot forgalmazzon a Windows 8.1. Alapértelmezetten ez utóbbi le van tiltva a fájlok és beállítások esetén is.

Ahogy a OneDrive kapcsolódik MS-fiókunkhoz, úgy érhetjük el a többi Microsoft online szolgáltatást is. Ilyen például au Xbox avatárunk és játékosprofilunk, az Office 365, az Office Web Apps, a címtárunk, naptárunk és Outlook.com-os levelezésünk. Windows Phone 8as telefonunkat is érdemes fiókunkhoz kapcsolni, így a OneDrive teljes tartalma azonnal elérhetővé válik a külön appban és a mobil Office alkalmazásban is. Emellett természetesen levelezésünk, címtárunk, naptárunk, Xbox-profilunk és minden egyéb, a felhőben tárolt adatunk azonnal elérhetővé válik új telefonunkon is, ami ugyancsak online fiókunkban készíti el a teljes biztonsági mentését.